Általános információk leendő gazdiknak

Mi is a cukormókus.

A cukormókusok földünkön immár 4 millió éve léteznek. Elterjedtebben Ausztráliában (északi, nyugati részein) és Új-Guineában találhatóak. Hazánkban tehát nem őshonos, ezáltal egzotikus állatnak minősíthető. Több alfajuk is létezik, ezen alfajokat, főként a színéről lehet felismerni. A cukormokus.hu oldalon főként vadas színűeket találsz, ők a legelterjedtebbek. Édesszájú mókusok, főként éjszakai állatok, ez könnyen felismerhető nagy fekete szemükről is. Képesek akár 50 métert is siklani a levegőben, és bizony erszényes ki lények is egyben. A tudomány jelenleg „mókusként”, vagy „erszényes emlősként” emlékezik meg róluk. Az édes gyümölcsök mellett, szeretik a meleget is. 25 fok felett / körül már jól érzik magukat. Szeretik továbbá a magas helyeket, ahova el is tudnak bújni.

A cukormókusok kolóniákban élnek, szociális, társaslények. Egy-egy kolóniában mindenkinek meg van a feladata. Egy hím akár 10-14 nőstényt is képes együtt tartani. Nyilván a tartásuk esetében nem kell ennyi mókust összecsukni. De minimum párban kell, hogy legyenek. (tehát az ideális eset, 1 fiú és egy lány).

Általában 1, de előfordulhat hogy 2, vagy 3 csöppség is születik. Gyakrabbak a fiú, mint a kislány mókusok. Az ivarérett fiúk a fejükön kopaszak, a nősténynek erszénye van. Ivarérettség kb a 9. hónaptól várható. A csemeték, sokáig az anyjukon, vagy épp apjukon lógnak. Aztán ahogy nőnek úgy vállnak le a szülőkről.

Élelmezés:

Víz: Mi nem javasoljuk a csapvizet. Felfúvódhatnak, betegek lehetnek tőle. Babavíz, szénsavmentes ásványvíz az, ami valóban jó lehet nekik. Víz mindig kell hogy előttük legyen. Van aki adagolós itatót használ, mi nem. Mi egy kis tálkában adunk nekik vizet. (nem bízunk a golyós itatókban)

Elsődleges élelem: Lisztkukac egyértelműen. Nem szárított! Élő rovarokat esznek a legszívesebben. Egy mókuska naponta 15-20 lisztkukacot is képes elfogyasztani, viszont tudni kell, hogy több mókuska számára a lisztkukacból sosem elég 🙂 Élő rovar esetében szeretik a tücsköt, a gyászbogárlárvát (napi 1 elég, mert hasmenést okozhat), sáskát is. A proteingazdag lisztkukac mellett a gyümölcsöket is nagyon szeretik. Gyümölcsök esetében ügyeljünk arra, hogy magok nem nagyon kerüljenek a szervezetükbe (pl eper külső magja, vagy szőlőmag). Jöhet alma, szőlő, banán, dinnye, mangó, stb… Ez nagyban függ attól is, hogy az adott cukormókus melyik gyümölcsöt részesíti előnyben. Van amelyik az almát nem szereti, van amelyik másik gyümölcsöt nem szeret. Mindenképp figyeljünk arra, hogy elég gyümölcsöt vigyenek be a kis szervezetükbe. Fontos számukra a megfelelő étkeztetés. Este 19-20 óra körül kezdenek éhesebbek / aktívabbak lenni, érdemes ebben az időben kitenni nekik kis tálkára feldarabolt gyümölcsöt, és javasolt a lisztkukacot egy külön kis tálba tenni (melynek magasabb a fala, hogy ne másszanak el a kukacok). Napközben is előfordul, hogy kijönnek nassolni, ha a lisztkukacos tálkában találnak „pár darab maradékot” akkor nagyon szívesen elfogyasztják. 🙂

Másodlagos élelem: Ilyen lehet például a zöldség, a joghurtok, a bébiételek. Az hogy itt másodlagosnak nevezzük, nem azt jelenti, hogy elhanyagolható, vagy hogy nem kell adni nekik. Nagyon is szeretik a joghurtokat bébiételeket, viszont nem feltétlen kell minden nap adni nekik. A zöldségek terén olyat nem szabad adni nekik, amely minket is meghajt, vagy felfúj (pl bab, káposzta…) De pl az édesburgonyát több mókuska is szereti.Ez megint olyan egy kicsit, hogy melyik mit szeret. Másodlagosként be lehet sorolni a főzött ételt is. Bizony, ha valakinek van rá kapacitása, akár készíthet kis fasírtokat is, melyeket le is lehet fagyasztani, és később kiengedve „tálalható” a mókuskáknak. Főzés esetén a fűszerezés tilos. Viszont lehet tenni bele nekik, kis húst, tojást is, a főzéssel be lehet csempészni a nemkívánatos zöldségeket is. 

Ketrec:

Nem hörcsögök, nem papagájok. Tehát az ilyen jellegű ketrecek nem ideálisak részükre. Minél magasabb a ketrec annál jobb. Érdemes minimum 150 cm magas ketrecet venni / építeni. (nálunk 2,4m magas a ketrec) Egy szép ketrec akár a lakás dísze is lehet. Ajánljuk az ágakat, a növényeket a ketrecbe. Utóbbi esetében tudni kell, hogy a párzás során az élő növények általában megsemmisülhetnek. A műnövény ideális lehet, de itt is számolni kell azzal, hogy letépkedik a leveleket, mert a nőstény fészket készíthet belőle. Mindenképpen legyen odú nekik. Az odút bélelni kell. Lehet benne szövet, szalma is. Ők összebújva szoktak aludni, és mint fentebb is írtuk, szeretik a meleget.

A ketrec almozása esetében érdemes kerülni a fűrészport, forgácsot, (ezektől vakarózni fog) illetve a pellet-et sem árt hanyagolni, kikezdheti a kis lábukat. Amit mi ajánlunk a szalma. Nagyobb szálak vannak benne, jobban le tudják nyomni, és nem áll bele a szőrükbe. Van aki pelenkát használ, mondjuk látványra ez nem túl szép, de megoldásként szóba jöhet. A Ketrecet úgy kell felépíteni, hogy el tudjanak bújni itt vagy ott. Mi javasoljuk az élhető és szép ketreceket. (lehet benne fa mászóka, létra, kisebb nagyobb gallyak, kókuszhéj házikó… stb…)

Vitaminok:

3 fő vitamin van amit mindenképpen ki kell emelni. Kalcium, Foszfor, D-vitamin. A kalcium a legfontosabb vitamin, kell a csontoknak, egészségesen tartja a mókus belső háztartását, segít a „szülés” utáni megerősödésben. A foszfor és a D vitamin is fontos a szervezetük számára. A lisztkukac protein és vitamin gazdag is lehet. Ezek a kukacok mindent megesznek, tehát, ha nekik zöldséget adunk (amiben a fenti vitaminok is megtalálhatók) akkor annak egy része bekerül a mókuska szervezetébe is. Viszont van direkt megoldás is. Idehaza a NEKTON gyárt olyan terméket mely megadja a kellő vitaminháztartást, a Wombaroo pedig általában külföldről beszerezhető. Utóbbinak kifejezetten cukormókusra tervezett termékeik is vannak.

A Nem megfelelő vitaminozást hamar észre lehet venni. Mélabús, depressziós, félős vagy épp támadó lesz, tovább étvágytalanná és visszahúzódóvá is válhat.

Emberhez szoktatás:

A megfelelő foglalkozás, bizony azonnal meg is hozhatja a hatást. Az emberre a mókusok mint egy várként, biztonsági, menekülőpontként tekintenek. Ha megszeret téged, akkor egy életre be is fogad. Szoktatni türelemmel és elég idővel lehet. Ha egy héten egyszer veszed ki a ketrecből, akkor nem kell meglepődni hogy nem alakul ki kapcsolat köztetek. Ha kiveszed, akkor nyugodt legyén, nem fog „kettéharapni”. Ne feledd el, Ő jobban félhet tőled mint te tőle. Tartsd magadnál. Legyen egy kapucnis pulóvered, melynek elég nagy zsebei vannak, tedd oda, és adogass neki (nem sűrűn) lisztkukacot, esetleg egy pici mézet ha kensz az ujjadra, akkor Ő aranyosan le fogja nyalogatni. Fokozatosság elvét érdemes követni. Az első pár napban ahogy hozzád kerül, ne vedd ki, beszélgess neki érezze, hogy ott vagy, utána már ki tudod venni. Első nap csak a kezedben pár percre, utána több ideig, majd utána lehet a pulóver zsebe is a cél… fokozatosan növeld az időt.

ki is szokták engedni őket egy zárt szobába. Arra kell figyelni, hogy ő mindenhova befér, ergo ha bebújik egy szekrénysor mögé, akkor onnan nem feltétlen lehet kivadászni. Érdemes lefedni az olyan lyukakat, amely nem ideális nekik. Szoktuk ajánlani a hálós sátrakat is. Gyorsan össze lehet állítani, és az Te is beférsz mellé.

A fentiek általános infók voltak, melyek segítenek abban a döntésben, hogy neked való-e a cukormókus vagy sem.