Kinek „való” a cukormókus? Alapok.

Facebook
Twitter
Email

Kinek való a cukormókus?

Minden állathoz kell egy fajta kitartás, és felelősségtudat. Egy cica, kutya ugyanúgy foglalkozást igényel, mint egy cukormókus. De ez önmagában nem elég, és ettől még nem mindenkinek ajánlanám őket. Miért is? Pár szóban leírom…

Szóval egy macseknak is kell a foglalkozás. Napközben megsimogatod, játszol vele, eteted, stb. A kutya szintén. Éjszaka nincs gond velük. Mászkálnak, esznek ha van mit és csodásan elvannak. Nem így a cukormókus. Ők napközben alszanak és rövid időszakra szakítják meg ezen tevékenységüket, de az is csak addig tart amíg esznek isznak. Persze fel lehet őket ébreszteni, de hidd el hogy lázasan fognak tiltakozni. Ezen aprócska lények leginkább sötétedés után lesznek aktívak, így kb este 20 óra körül / után ébrednek.

Pár szempont a cukormókus tartás eldöntéséhez.

Ha nem keltetted fel őket napközben, akkor este tudsz velük foglalkozni. Ki is veheted a ketrecükből őket. Mászkálhatnak a lakásban – csak figyelj hogy ne legyen olyan tárgy a közelükben ahol össze tudják törni magukat – és ez akár több órát is igényelhet, a folyamatos figyelés mellett. Ők szeretik feltérképezni a területet ahol élnek. S, ha teheted ne kapcsolj rájuk minden fényt. Ha van egy kislámpa az a legjobb, te is látsz és ők is jobban tájékozódnak. Tehát látszik hogy amikor ők elemükben vannak, te már épp nem.

Ha felkeltetted őket napközben, akkor kezdetben reklamálni fognak. Ha csak napközben tudsz velük foglalkozni, akkor próbáld meg lehetőleg egységesíteni az időpontot. Azaz ha már megszakítod az alvásukat, akkor legalább rendszeres legyen. Három műszakban dolgozóknak ez nem igazán fog összejönni. S, persze a mókusoknak sem feltétlenül jó.

A mókusok szociális lények. Nem csak egymást igénylik, hanem téged is. Nem csak gazdiként tekintenek rád, hanem biztonságod nyújtó védelmezőként is, és valahol be is fogadnak. De ehhez sok-sok foglalkozási idő kell. Nem egyik napról a másikra történik. Kitartás, nyugalom kell hozzájuk, de ha ez megvan akkor meglesz a gyümölcse. Tehát ha folyton rohansz, kevés az időd, sokszor és sokáig vagy házon kívül akkor nem igazán ajánlatos neked a cukormókus tartás.

Élelmezés és hely

Lássuk be a foglalkozás mellett kell élelem is. Persze nem tűnik soknak első ránézésre, de azért hidd el havi rendszeres kiadást jelent. Két cukormókus esetén, függően attól, hogy mit adsz nekik (mit esznek meg) akár 8-10 ezer forint fölé is mehet a tartásuk. Ha úgy érzed hogy ennyit nem szeretnél kiadni havonta (vagy nem tudsz) akkor inkább olcsóbb házikedvencet keress.

Illetve a hely is nagyon fontos. Nem elég hogy bezsúfolod egy 30 cm-es ketrecbe őket. Sőt nem is szabad. Hatalmas mozgásigényük van ketrecen belül is, így nem csak akkor amikor kiengeded őket. Minél magasabb legyen a ketrecük. Nálam ez 210-220 cm magasságot jelent. Nem feltétlenül kell hogy nagyon széles legyen, elég 80 cm is. De azért lássuk be, nem mindenkinek van ekkora szabad helye a lakásban. Ha neked sincs akkor ne akard kínozni őket egy apró ketrecben, inkább keress más kedvencet.

Tudni kell, hogy egy cukormókus akár 12-13 évet is elélhet (átlag kb 9 körül) ez mutatja, hogy hosszútávra vállalsz felelősséget értük. Idősebb (2 év felett) cukormókust nagyon nehéz eladni. Persze, tudom hogy nehéz több évre előre gondolkodni, de azért próbáld meg.

A fentiek talán a legfontosabb szempontok amik alapján el tudod dönteni, hogy neked való vagy sem a cukormókus. Ne azért tarts ilyen csodás lényeket, hogy aztán „nemtörödömség” miatt kínozd őket. Nekik is vannak érzéseik, félnek és megijednek. Mint párszor említettem szociális lények ők is, nem egyszerű „díszállatok”.