Cukormókus és az alapvető élelem. Alapok

Facebook
Twitter
Email

Alapvető élelem.

Ahány mókus annyi étkezési szokás. Az megfelelő élelem feltérképezésében a saját cukormókusod fog a legtöbbet segíteni. Hiszen Ők mind egy szálig egyéniségek. Így nem meglepő az sem, hogy amíg az egyik szereti az almát a másik hozzá sem nyúl, vagy épp nem annyira kedveli. Itt-ott lehet találni táblázatokat, melyek foszfor és kalcium értékeket is mutatnak, sokáig próbáltam használni, értelmezni ezeket, de rá kellett jönnöm hogy egyik sem ér annyit mint a saját tapasztalat.

Természetesen fontos hogy elegendő foszfor és kalcium ( a kálcium valóban lényeges) kerüljön a kis szervezetükbe, de görcsösen nem szabad ragaszkodni a táblázatban szereplő ételekhez. Ami biztos pont a lisztkukac. Az étrendjük kb 50%-át ezek a kukacok teszik ki. Mindegy hogy hím, vagy nőstény mókusról van szó lisztkukac mindig kell. Illetve a víz. A vízháztartásuk esetében elmondható hogy a tálkában tartott vízből és az elfogyasztott élelemből nyerik ki a szükséges mennyiséget. De talán nézzünk is konkrét példákat. A lentebbiekben a teljesség igénye nélkül írom le az alapvető élelmezést, főként saját tapasztalat alapján.

Gyümölcsök, zöldségek a cukormókus étrendben

Megannyi helyen írják (főleg magyar bejegyzésekben) hogy nagyon fontos a zöldség. Saját tapasztalat alapján elmondható, hogy a cukormókus nem fogja megenni a zöldségek 98%-át. Natúr állapotban meg főleg nem. A gyümölcsök esetében általános lehet az alma, esetleg banán, talán mégjobb ha héjtalan. Ezek lehetnek mindig otthon, hogy tudjunk neki(k) adni. Szóba jöhet a mangó, körte is. Viszont ha lehet kerüljük a savasabb gyümölcsöket. Nem tesz jót a kis szervezetüknek, ha csak naranccsal akarjuk tukmálni őket. (inkább ne is adjunk nekik).

Víz, mert inni mindig kell.

Fentebb már írtam, hogy a víz fontos. Tényleg az, szóval ez mindig legyen előttük. Hazánkban sajnos a víz minősége nem a legjobb, épp ezért én babavizet adok nekik. Nem vasas, klóros, nincsenek benne (vagy kevesebb) ártalmas baktériumok, meg egyéb káros anyagok. (de legalábbis kevesebb) A cukormókusok főként éjszakai állatkák, így körülbelül este 20 óra után kezdenek felébredni és mászkálni, az élelem esetében nem árt ha frissen az ébredésük előtt fél órával tálalunk, vagy újra tálalunk nekik. Viszont a víz esetében nem így van. Többször előfordult hogy napközben is kimerészkednek inni. Ekkor a legfontosabb a víz.

Lisztkukac az örök kedvenc

Lisztkukac kb olyan mint a víz, legyen mindig. Rengeteg protein, fehérje van bennük, és van ezentúl egy hatalmas előnyük is. A lisztkukacokat azzal etethetjük amivel akarjuk. Én például az almacsutkától, a répáig mindent adok nekik. Ők pedig szépen meg is eszik azt, ezáltal a szervezetükbe kerül a sok-sok értékes vitamin és alkotóelem, majd a cukormókusok ezeket a „vitaminbombákat” elfogyasztva táplálják szervezetük vitamin ellátását. A legjobb lisztkukac a saját tenyésztésű. Majd elfelejtettem! Fontos hogy élő legyen az a kukac amit odaadunk kedvencünknek. A döglött kukacot meg se próbáljuk. Nem fogja megenni.

Extra pontok az élelmezésben 🙂

A fentieken kívül adhatunk még nektárt, mézet, joghurtot, szöcskét de akár bébipépet is. Fontos hogy „E” mentesek legyenek. Méz és joghurt esetében nem kell hat kanállal kitenni nekik. Elég egy-két teáskanál is. A Bébipép leginkább bió legyen. Szöcske, sáska is jöhet, de ezeket a jószágokat nem minden mókuska szereti, és persze ezek akár el is ugrálhatnak a lakásban. Nem szerencsés ha reggel az ágyunkban ébredünk velük 🙂 Nektarin is kitűnő édesség nekik. Lehet kapni „podokat”, olyan mint a kávégép podja, csak ez tömény nektárt tartalmaz.

Nincs vége, lesz még pár tipp 🙂

Természetesen megannyi tipp és tanács van amit meg szeretnék osztani veletek. De ebben a cikkben az alapokkal végeztünk. Még talán egy apróság. Ha lehet minél apróbbra vágjuk a kaját (a kukacokat ne) és ne feledjük ők nem annyit esznek mint mi 🙂 Kevesebb is elég bőven.