Cukormókus ketrec házilag, panelben. Lehetséges?

Facebook
Twitter
Email

Cukormókus ketrec igényekre szabva.

A cukormókus amilyen kicsi, olyan nagy a helyigénye. Bár az igaz hogy nem a szélesség, mint inkább a magasság számít a ketrec (házilag készült) kialakítása során. Tehát minél magasabb annál jobb. Aki úgy gondolta hogy egy 40*40-es ketrecben elég lesz elhelyezni a cukormókusait annak már most mondanám, hogy módosítson a terven, vagy ha nem megy, akkor inkább ne kínozza az állatokat.

Sokan azt mondják, hogy panelbe nem való állat, így cukormókus sem. Mi nem így gondoljuk. Hiszen mi is panelban élünk és mégis sikerült kellő nagyságú területet elkeríteni, nem egy, hanem két mókus számára is. Persze amikor nem 100 m2-es, melléképületekkel is rendelkező kertesházról beszélünk, hanem egy 50 nm2 –es panelről akkor tudni kell hogy lemondásokkal járhat a nagy helyigényű ketrec kialakítása. Nálunk a falba beépített spájz bánta a mokik jövetelét. A spájz feláldozásával viszont egy 210 cm magas, kb 80-85 cm széles és 50 cm mély egyedi lakosztályt tudtunk biztosítani a szeretett cukormókusainknak. S, még alá egy 40 cm magas két részes polcrendszer is befért.

Spájzból ketrec!

Miután ez egy beépített szekrény (spájz) volt, így 3 oldalról fal veszi körül a kis teremtményeket. Bár a mókusok kiváló mászók, de ezt szerettük volna megkönnyíteni, így a falakat első körben lemosta párom hipós vízzel, majd úgy vakoltuk le, hogy „ragyás” legyen a fal, mint egy mászófalat építve ezzel a cukormókusoknak. Ezt lekentük egy soron színnel, majd egy vízzáró réteggel is. Teszteltük, és valóban lepergeti a folyadékot. Erre azért volt szükség, mert a mokikra a leghihetetlenebb, és leglehetetlenebb helyen és módon jön rájuk a kis és nagy dolgok intézése. Így a falon is előfordulhat.

Amint a falak készen álltak (pár napi száradás után) jöhetett az ajtó. Mint a képeken is lehet látni egyszerű műanyag (belsejében drótszál található) bevonatos hálóval dolgoztunk. Összesen 4 ajtót készítettünk, melyeket zsanérokkal rögzítettünk egy erős (szintén vízzáró festékkel kezeltük) fa szerkezetre. A külső dízájnt pedig lakkozott lambéria dobja fel.

Az egész ketrec 250 cm, de ebből 40 cm-t levettünk egy alsó polcrendszernek, amit szintén két részre osztottunk fel. Az egyik részébe két tálcát helyeztünk el, az egyik egy lisztkukac keltető, a másik a már „ehető” lisztkukacoknak lett kiépítve. A polc másik részére, pedig az „egyéb cukormókus cuccok” kerültek. Fontos volt, hogy a lisztkukacokat nagyban tudjuk előteremteni. Párás kissé zárt hely pedig tökéletesnek tűnik. A polcrendszer ajtajának azon részét, amely a kukacok előtt helyezkedik el, kifúrtuk hogy kellő levegő is érkezzen.

A ketrec belső elrendezés. Avagy lakberendezés cukormókusoknak.

Mi nem vettünk előkezelt gallyakat, faágakat, hanem fogtuk magunk és a természetből (erdőből) szedtük össze azokat az érdekes, formás ágakat melyeket aztán a ketrec belsejébe tettünk. Illetve egy műnövényt is rögzítettünk az egyik ilyen ágra. A kislány nagyon imádja, ott szokott időnként meglapulni 🙂 Az alsó rész kezelt lambéria (szintén vízlepergető anyaggal bevonva) lett, amely valójában az alsó polcrendszer teteje is egyben. Erre főként szalmát, illetve a szalma alá forgácsot (kisebb mennyiségben) szórtunk.

Egy belső kis házat is építettünk. Ez kb 40cm hosszú, 20 cm széles és ugyanilyen magas lett. A belsejét béleltük, a teteje nyitható lett, és természetesen kapott egy kis ajtót is. A házacska főbb oldalai OSB (impregnált) lapból készültek.

Miből is készült?

A teljesség igénye nélkül… Ehhez az egész építményhez fél csomag lambériát (2 méteres szálak voltak, és kb 5-6 szál), körülbelül 200-250 csavart, 70 kis szöget, 8 egyszerű zongorazsanért, egy 25 kg alapvakolat fogyott el. Valamint több méretű fenyőlécet, illetve kb 1-1,5 liter falfestéket, valamint víztaszító  festéket használtunk fel. Párom munka mellett körülbelül egy hét alatt építette fel.

Tehát idő, energia rááldozásával elkészült a ketrec, ami nemcsak a mókusoknak, de számunkra is ideális. Nem foglal plusz helyet, szépen néz ki, a készítésnél pedig mindenre próbáltunk figyelni. A falon csodásan elszaladgálnak, az ágakról szépen ugrálnak, nekünk pedig jó érzés hogy ezt mind magunk hoztuk össze.