Facebook
Twitter
Email

Nem vártuk, de megérkezett Pocak

Télen, pontosabban november után már nem jellemző, hogy cukormókus születik. Ha igen az valódi kuriózum. Nálunk viszont ez történt. Cukormókus párunk december 17.-én egy új családtaggal bővült. Megszületett Pocak. A cukormókusok érdekesen születnek. A vemhesség körülbelül 16-18 nap, ezután megszületik a kis cukormókus bébi, majd rögtön bebújik anyja erszényébe ahol további, körülbelül 2 hónapot fog eltölteni. Ezután kibújik és megkezdődik a cseperedés.

A kibújást követően egy hétig még szinte szőrtelen, az első látható szőrök kb másfél-két hét után lesznek láthatóak. Szemei ekkor még mindig „használhatatlanok”. Cukormókus körülbelül 3,5-4,5 hónap alatt éri el a felnőtt kort. Ezután lehet új gazdit keresni neki. A Cukormókus szülők nagyon szeretőek. Már írtam hogy nagyon szociális lények, és ez meg is mutatkozik a kicsinyek nevelésében is. A hím ugyanúgy kiveszi a részét a nevelésből mint a nőstény. A kis mókuskát így mind a két szülő neveli és védelmezi is. Felváltva mennek táplálkozni. Ami érdekes hogy a mi cukormókuskáink másfél hét után egyszerre is elhagyták a fészküket, viszont az anya behúzott az ajtóba / elé, egy rongydarabot, így a bébi nem tud kibotorkálni a fészekből.

Pocak még nem lát, de már kommunikál.

A mi kis mókusbébinket lányunk nevezte el, így lett Pocak. Pocak most abban a korszakban van, hogy csetlik botlik, még vak, de már hangokat ad. Roppant aranyosan kommunikálnak a szülők a kis bébi mókussal. Halkan „motyog” az anya, melyre Pocak vékony hangon „vakkant” valamit. Fészkükben található rongyot még nem cseréljük le, addig amíg nem lát. Erre azért is van szükség mert vakon, leginkább egyéb érzékeire támaszkodhat. Bár őszinte leszek, nem tudom hogy szaglása van-e már, de ha van akkor bizony az otthon „illata” (ami szerintem inkább szag) tud biztonságot nyújtani számára. Így nem cseréljük a rongyokat.

Önállóan még persze nem eszik, ezért nagy szüksége van anyukájára, és annak rengeteg élelemre, hogy megfelelően tudja táplálni a kis cukormókus bébit. Szerencsére saját tenyésztésű lisztkukacaink elegendő tápanyagot adnak, a gyümölcsök és egyéb ételek között is. Viszont nem csak mi etetjük a nőstényt, hanem a hím is viszi a fészekbe az élelmet. Roppant aranyos, amikor kijön a hím akkor ő is eszik, majd mikor jóllakott akkor vagy mancsába, vagy szájába egy lisztkukaccal szalad vissza a fészekbe.

A Cukormókus bébi tisztálkodását is a szülők végzik. Gondosan végigmossák, és a kis-nagydolgokban is segítenek. Ez is egyformán elosztva zajlik, láttuk már a hímet és a nőstényt is fürdetni a bébit. Jelenleg itt járunk Pocak életével, de hamarosan folytatjuk, amikor már lát és cuki dolgokat is csinál, fészken, esetleg ketrecen kívül.