Cukormókusok és a COVID-19

Facebook
Twitter
Email

Lehet hogy felmerül benned is az aggodalom, vagy legalábbis a kérdés, hogy a cukormókus elkaphatja-e, esetleg átadhatja-e a COVID-19-et, azaz a koronavírust (így magyarosan). Ez minket is foglalkoztat ezért megpróbáltunk utánajárni a dolognak.

COVID-19 a kisállatok esetében.

A CDC (Center for Disease Control) egy 2020-as cikkében arról olvashattunk, hogy nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a kisállatok kiugró, vagy veszélyes szerepet játszanának a koronavírus emberekre való terjesztésében. Viszont ez a cikk már akkor is leszögezte, hogy van olyan állat mely képes elkapni a COVID-ot, bár továbbadni nem tudja, ő maga lehet beteg a vírustól.

A CDC (valószínű a teljesség igénye nélkül) kiemelt pár ilyen emlős kisállatot. Ezek között volt a tengerimalac, nyulak, futóegerek, csincsillák és sajnos a cukormókusok is. Viszont van olyan állat melyek nem lépnek „reakcióba”, ha szabad így fogalmazni a vírussal. Ilyenek a hüllők, halak, rovarok, madarak.

Az állatkereskedésekkel kapcsolatosan viszont elmondható, hogy a CDC nem tett messzemenő javaslatokat az asztalra. Valójában felhívja a figyelmet arra, hogy az állami és a helyi joghatósági útmutatásoknak megfelelően járjanak el a kereskedők, főként a nyitás / újranyitás, és a fenntartás érdekében.

Hogyan mutatkozhat a koronavírus a cukormókuson?

A legjobb tudomásunk szerint Magyarországon nem érkezett jelentés arról hogy cukormókus COVID-19-el lenne fertőzött, ez részben jó részben pedig mégsem, hiszen így nagyon nehéz megmondani, hogy miként mutatkozhat a mókuson a vírus bármely aspektusa.

De vélhetően úgy reagálhat a kis szervezete mint egy bakteriális fertőzésre. (Lásd betegségek). Tehát az étvágytalanság, a viselkedésváltozás lehet egy külső jel is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha a cukormókusunk levert, vagy nem eszik, hogy biztos a koronavírus jelenléte. Ez leginkább annyit tesz, hogy mindenképpen el kell vinnünk orvoshoz. Az állatorvos, csúnyán fogalmazva a belső jelek alapján gyanakodhat a vírus jelenlétére. Itt szintén a CDC által kiadott közleményre lehet támaszkodni. A kisállatokon leggyakrabban mutatkozó tünet a légzészavar, a légzőszervi, gyomor-bélrendszeri megbetegedések.

Továbbá a szervezet azt taglalja, hogy a fertőzött állatot el kell különíteni embertől és egyéb állattól egyaránt.

Cukormókus / COVID végszóként.

Tudjuk, hogy ez nem sok, de talán több mint a semmi. Az tény, hogy idehaza azért elmondható hogy a cukormókusokra vigyáznak a gazdáik. Az mindenképpen pozitív, hogy a bogarak / rovarok nem fertőződhetnek meg, így az egyik fő táplálékforma úgymond biztonságban van. Talán a fokozott óvatosság biztosíthatja a mókusok számára, hogy továbbra is egészségesek maradjanak.