Cukormókus kisokos. Miocéntől a ketrecig.

Facebook
Twitter
Email

Lehet akár pár hónapos, de ősöreg felmenői vannak!

A Petaurusok (a cukormókus ősei) a Miocén (18-22 millió év) kor közepe felé Új-Guineából indultak el Ausztrália felé. Vizsgálatok alapján Ausztráliában mintegy 4,5 millió éve már elterjedt fajnak mondható. Mindeközben Új-Guineában is endemikus faj maradt (helyi). Új-Guineában négy, Ausztráliában három alfaja ismert. Az alfajok jegyei alig megkülönböztethetők. csupán méretük, színük nyújtja a morfológia különbséget. Az alfajok viszont genetikailag mindössze két csoportot alkotnak. A cukormókus ősi faj, a tudósok jelenleg még nem tudták eldönteni, hogy a Biak-Cukormókus alfaj, egy külön faj, esetleg egy külön genetikai populáció, ámbár az sem teljesen eldöntött, hogy valóban ebbe a törzsbe tartoznak a Biak-cukormókusok. Az 1820-as évektől nevezték el az eddig felvett fajokat is.

Piciny test tulajdonságai.

A Gerinchúrosok törzsébe, az emlősök osztályába tartoznak. Nem rágcsálók! Ne kezeljük őket úgy, mint egy egeret vagy hörcsögöt. Átlagos testhőmérsékletük 36.3 Celsius fok. Ismert életkoruk 9-13 év között található, mely nagyban függ a tartástól is. A hím 110-160 gramm, a nőstény 95 – 135 gramm felnőtt korban, újszülöttként 0,2 gramm. 7-10 hónapos koruk körül válnak ivaréretté. Szemük nagy és (albínó kivételével) fekete. Látásuk éjszakai életmódra berendezkedett. Két metszőfoga a száj alsó-első részén helyezkedik el. A nőstények hosszabb, a hímek rövidebb karmokkal rendelkeznek. Ezen kis állatok akár 50 méteres siklásra is képesek két végtagjuk között kétoldalt is elterülő lebenynek köszönhetően.

Cukormókus Bébik

A cukormókusok vemhessége mindössze 15-17 nap. A születést követően az anya erszényébe bújnak, majd ott további 70-74 napot töltenek el. Az erszényből szőrtelenül, vakon bújnak ki, ekkor közel 3 hónaposak. Az Out Of Pouch időszak (OOP = erszényen kívül) innentől indul. Az OOP-től is lehet számolni a felnőtté válást. A csemeték gondozása összesen 110-120 nap átlagban, bár olykor tapasztalható ettől erősen eltérő eset is. Az első szilárd élelem magához vétele után a kis mókus már önállónak számít.

Társadalmuk.

Szociális lények. Ragaszkodnak egymáshoz, az egyedüllét depressziót, mely akár súlyos testi illetve morális rendellenességet okozhat. Csemetéjüket a szülők közösen gondozzák, nevelik fel. A hím alfahím! Egy klánban kizárólag egy hím lehet „uralkodó”, még nőstény akár 4-5 is megfordulhat.

Aktivitás.

Éjjeli állatok, főként esti órákban lesznek aktívabbak, ekkor viszont párjukat is hívják „ugató” hangon. A cukormókusok a magasabb helyeket szeretik, mely egyrészt védelmet nyújt a ragadozóktól, másrészt melegebb mint a talajmenti rétegek. Ezen magaslati kényszer ösztönszerű, minden cukormókusban megtalálható. Napközbeni felkeltésüknek akár „fújtató” hanggal adnak nemtetszést, valamint azonnal keresnek egy sötétebb, melegebb helyet ahol újra vissza tudnak aludni. Rengeteg foglalkozást igényel, melynek hatása az is lehet, hogy a nappali felébresztéseket jobban fogják tűrni.

Ketrecben tartás.

A ketrecük minél magasabb annál ideálisabb, a minimum magassági ajánlott méret 120-130 cm. Kiváló mászókról van szó, fiatalabb korban játékosan bujkálnak. A ketrecbe épp ezért érdemes tenni ágakat (akácot is nagyon kedvelik) valamint elbújásra alkalmas helyeket. Ez mellett egy védett odú is kelleni fog. Az odúnak nem nagynak, mint inkább melegnek kell lennie. A mókusok akár a 30-35 fokot is kiválóan viselik. A minimum pedig a szobahőmérséklet (25 fok). Szeretik a lombos részeket. Nem árt akár egy-két műnövény (nem virág) elhelyezése, ahová bármikor el tudnak bújni. A ketrecből többször is érdemes kivenni, a hatalmas mozgásigényük, valamint a szoktatás miatt is.

Élelem / víz

Nagyon változatos étrendjük van, viszont roppant válogatósak is. Fontos szempont legyen, hogy élelmezéskor elegendő protein, kalcium jusson a szervezetükbe, valamint kerüljük / minimalizáljuk a savas ételeket, főként gyümölcsöket. Fő kedvencük az alma (lehetőleg héj nélkül), banán, lisztkukac, sáska, tücsök, (a kukac, sáska, tücsök élő legyen) méz (szennyezéstől mentes akácméz), joghurt, illetve a Wombaroo termékei (Ausztrál főként akáciából, eukaliptusz kivonatból készül por), de a rovarzselé vagy a bébiétel (kizárólag bió) is favorit. Természetesen érdemes további gyümölcsökkel is kísérletezni, mint a mango, papaya, dinnye, stb. Itthon a víz minősége több településen nem a legmegfelelőbb. Ajánlott „bébivizet” venni, és ezt adni részükre. Víz mindig legyen egy kistálban nekik. Tipp: A tálakat rögzítsd le, mert képesek kiborítani. Tipp: 10-15 ml lisztkukac képes fedezni egy havi étkezést egy cukormókusnak.

A szabadban…

Este 19 óra után már meg lehet próbálni kivenni a ketrecből. Amint felébred, magához tér, elindul felfedezni. Az ideális az, ha mindig ugyanott engedjük el. Tipp: Kiengedésnél tegyünk alá egy rosszabb rongyot, mert megébredve az anyagcsere hirtelen felgyorsulásának köszönhetően megindul az ürítés. Figyeljünk arra, hogy ne tudjon beszorulni sehova. Csak olyan helyre engedjük be, ahonnan ki is tudjuk venni. A függönyre lehetőség szerint ne engedjük fel, beakadhat a mancsa és egy ugrásból komoly sérülések származhatnak. Más állatot (macska, kutya) ne engedjünk a közelébe.

Hogyan ismerkedjetek meg egymással.

Tapasztalatok alapján a nőstény sokkal hamarabb megbarátkozik az emberrel (talán keresve az Alfát) mint a hím. Rengeteg türelem is kell, főként a hímhez. Maga a szoktatás ami idő alatt a mókus bizalma is kialakul felénk lehet akár 2-5 hét is. Fontos hogy hirtelen mozdulatokat a szoktatási időszakban ne tegyünk, ha lehet ne hangoskodjunk a közelébe. Roppant ideális a proteinban gazdag lisztkukac ezen időszak alatt.

Nem nagyon tudnak ellenállni a friss, élő, roppanó és tápanyagban bővelkedő lisztkukacnak. Ezt ki kell használni. Egyik kézből adjunk neki kukacot, másikkal próbáljuk simogatni a fejét, hátát. Ugyanilyen hatás elérhető a mézzel is. Kis adagot tegyünk az ujjunkra, majd hagyjuk hogy lenyalogassa. Tipp: ne engedjük teljesen lenyalni a mézet, mert esetleg megcsíphet, azt keresve hogy van-e még finomság.

Nyugalom is kell…

A türelem mellett jó az is, ha nyugodtak maradunk. A cukormókusok roppant gyorsak tudnak lenni, illetve ha nem tetszik az amit teszünk épp, akkor annak nagy hangot is ad. A fújtató hanggal megpróbál elkergetni, bár olykor félelmet, dühöt is kifejeznek ezzel a hangtípussal. A mérges cukormókus ritka esetben, de csípni / harapni is fog. Nem jellemző, de fontos tisztázni fejben, hogy ebbe még soha senki sem halt bele. Ne a cukormókust hibáztassuk, hanem keressük meg azt a pontot amit elrontottunk, és legközelebb máshogy csináljuk. Fújtatás, csípés esetén is maradjunk nyugodtak, ne ijedjünk meg!

Továbbá a szoktatási idő alatt hasznos, ha varunk egy „mókus-zsebet”. A zseb, ne legyen vékony de meleg legyen! Legyen ez  egy hordozható zseb, a szoktatási idő alatt ezt a zsebet a ketrecbe lehet helyezni, mint amolyan fészket. A fészekbe fog aludni, pihenni a cukormókus. Viszont napközben így ezt ki is tudjuk venni anélkül hogy felébresztenénk az alvó állatot. Tegyük magunkhoz közel, akaszthatjuk a nyakunkba is, mindezt azért hogy megszokja a szagunkat. Várható hogy a zseb egy pár nap múlva kissé szagos lesz. Kezdetben ezért ajánlott két ilyet is készíteni, melyet váltva lehet mosni.

SOK SIKERT A MÓKUSNAK ÉS NEKED IS. NE FELEDD EL, HOGY FELELŐSSÉGGEL TARTOZOL ÉRTE IS!