Cukormókus születésének menete, időszakai. IP és OOP?

Facebook
Twitter
Email

Kis bevezető a lényeg előtt

Az lentiek nem a mi szerzeményünk. Eredetileg Angol nyelvű oldalakról átfordított (csúnyán: magyarosított), és szerintünk nagyon hasznos és részletes leírás. A leírtak megfelelnek és közel is állnak (szerintünk) az igazsághoz. Kérlek ennek alapján olvasd a sorokat.

Szeretném továbbá rögzíteni, mert sajnos nem mindenki értette meg a cukormokus.hu oldal lényegét, hogy ez főként egy blog, így saját tapasztalatainkat osszuk meg veled, kedves olvasó. A blog úgy fog fejlődni, javulni ahogy mi is egyre több tapasztalatra teszünk szert. Ha nem értesz egyet a lentiekkel, vagy a blogunk tartalmával az nem gond. Szíved joga. Csak annyit kell megérteni, hogy a leírtak nem egyenlőek a szentírással, és senki számára nem kötelező érvényűek. Azoknak szeretnénk segíteni akik belevágnak a cukormókus tartásba, és tele vannak kérdésekkel, esetleg nem találnak megfelelő válaszokat, netán (mint ezen cikk esetében is) nem tudnak megfelelően egyéb nyelven.

Cukormókusok párzási szakasza

A cukormókusok leginkább a szabadban, mintsem a fészekben párosodnak. A hím felmászik a nőstény hátára, annak nyakába kapaszkodva párosodik. Előfordulhat hogy sebek keletkeznek a nőstényen.

Cukormókus születik

A vemhesség körülbelül 15-17 napig tart. A legtöbb cukormókus a nappali órákban szül. Születéskor az anya a kloákától az erszényig nyalogatja magát, konkrétan egy nyálas-nedves utat képezve a porontynak. Előfordulhat, hogy a cukormókus apa „besegít” az anyának ebbe a folyamatba. Ezzel megkönnyíti a kis mókusbébi számára, hogy utat találjon az anya erszényéhez, illetve az anya szőrzetébe való gabalyodást is el tudja ezzel kerülni. A leggyakoribb születési arány 1-2 mókus, de előfordulhat 3-4 is, természetesen az utóbbi ritkább.

A cukormókus bébi amint beér az erszénybe, azonnal megkeresi az anya mellbimbóit (összesen 4 van) és úgymond rácsatlakozik az egyikre, ezután a mellbimbó megdagad, ezzel biztosítva hogy a bébi ne tudja elengedni azt, majd a következő 8-9 hétig így is marad. Viszont, ha bármilyen okból kiesik, kicsúszik a mellbimbó a bébi szájából, akkor az el is fog pusztulni. Ez azért lehetséges, mert a bébi fejletlen szája nem tud akkorára kinyílni, hogy a már megdagadt mellbimbót újra bekapja. Ez az egész folyamat, körülbelül öt percig tart.

Ekkor kb 0,2 gramm és 0,5 mm nagyságú a cukormókus bébi, ez egy roppant fejletlen állapot, hiszen a fülei és szemei még szinte ki sincsenek fejlődve. Több oldalon innentől számolják az „In Pouch” (erszényben) időszakot.

IP – 2 hete az erszényben

A bébit az anyja mindenképp megpróbálja elrejteni az erszényen belül. Ezért nem meglepő hogy hol látszik, hol pedig nem. Ebben az időszakban abszolút nem szabad kíváncsiskodni, hozzányúlni hiszen ezzel felesleges stressznek tesszük ki az anyát, ami a bébi kilökését, vagy akár azonnali kannibalizációt eredményezheti. Tehát ha nem látjuk az erszényt gömbölyödni, akkor sem kell megijedni, higgyük el, hogy ott van és biztonságban növekedik. Valamint az erszényt nem szabad kinyitni, mert ebben az esetben (a stresszen kívül) biztos, hogy lecsúszik a cukormókus bébi az anya mellbimbóiról és mint a születés résznél is írtam ebben az esetben el fog pusztulni a bébi cukormókus. Ebben az időszakban körülbelül dupla akkora mint a születésnél, állkapcsa továbbra is kiforratlan, szeme csukva van, fülei már fejlődnek, illetve lábai és farka egyre jobban látszik.

IP – 4 hete az erszényben

Az anya már nem tudja elrejteni a bébi cukormókust, így az már szemmel látható marad. Ha 2 vagy több mókus bébi van az erszényben, akkor annak mindkét oldalán egy-egy „csomó” látható. Ha csak egy mókus lett, akkor az erszény esetében is egy oldalon jelenik meg. Amennyiben ezen időszak alatt úgymond eltűnnek a „csomók”, akkor valószínű, hogy az anya elutasította / kilökte vagy kannibalizálta a bébit. Az anya figyel arra hogy a bébi(k) ne az erszény eleje felé helyezkedjenek el, mert az nagyon korlátozná őt is a mozgásban. Mérete ekkor kb, mint egy picike szőlőszem, fülei már a fején helyezkednek el, feje ekkor kezd nagyobbodni, farka körülbelül fele vagy háromnegyede a bébi testének méretéhez képest.

IP – 7 hete az erszényben

Az anya ebben az időszakban jelentősen „megnövekedett”. Itt már előfordulhat, hogy a bébi cukormókus egyes testrészei – farka, lába – olykor kilóg az anya erszényéből. Ebben az időszakban sok cukormókus tulajdonos felkészül már a kis mókus erszényen kívüli életére, azzal hogy minden olyan tárgyat kivesznek a fészekből és a ketrecből is amely sérülést okozhat a bébinek vagy az anyának is. Ebben a korban meglehetősen gyorsan növekszik bőre rózsaszín lesz és sötétebb csíkok jelennek meg a hátán. Szeme továbbra is csukva a szemhéj kialakul de rá is zárul a szemekre. Farka nagyjából olyan hosszú mint maga a bébi cukormókus. A feje tovább nől, orra aránytalan, fejletlen lesz.

IP – 9 hete az erszényben

A kis cukormókus készen áll arra, hogy elhagyja az erszényt, nyolc-kilenc hét alatt már „kinőtte” anyja erszényét és elég fejlett arra hogy megismerje szép lassan a külvilágot. A tenyésztők két módszerrel határozzák meg a hivatalos dátumot.:

  1. Erszényen kívül: A tenyésztő úgy határozza meg, hogy a kis mókuska nincs már az erszényben. Ezt nevezik Out of Pouch-nak (erszényen kívül, vagy OOP). Ez az a pont amikor leválik anyjáról.
  2. Szemnyitás módszere: A tenyésztő 10 napot számít vissza, attól ahogy a bébi kinyitja a szemét.

Mivel az anyának lehetősége van arra, hogy a fejlődés különböző fázisaival egy picit „játsszon”, így több mókus ugyanabban az időben nem biztos hogy kibújik az erszényből. Amennyiben a kicsi nem akar leválni az anyja mellbimbójáról, az „éneklésbe” kezdhet, hogy ezzel is ösztönözze a bébit a leválásra.

Az anya akár az apjával is hagyhatja a kicsit a fészekben, hogy az tartsa melegen amíg Ő a ketrecben mászkál. Egyes szülők akár teljesen egyedül hagyják a kis cukormókust a fészekben, miközben mindkét szülő eszik vagy játszik, mászkál. Ez teljesen normális, és a szülők vissza fognak térni, amikor a kicsi sírni kezd. A legtöbb cukormókus nagyszerű szülő, de nem árt figyelni az elutasítás jeleire sem.

Hasznos: Hogyan vegyük észre az elutasítást?

Az elutasítást egyszerűen fel lehet fedezni. Amint tudjuk mérjük meg a kicsit, ez persze nem azt jelenti hogy erőszakkal vegyük el az anyától. Akkor érdemes amikor épp nem gondozzák, és nincs egyik szülő sem a közelben. Ne feledjük, kerülni kell a stresszt. A méréshez ideális egy grammspecifikus mérleg. Ezzel a módszerrel, azaz a kicsi súlyának megfigyelésével gyorsabban azonosíthatjuk a lehetséges problémákat. Ha csökken a testtömege akkor fokozottan figyeljünk oda.

Ekkor kb 10-18 gramm (ingadozó lehet). Hátán nagyon apró finom szőr található, viszont hasa alatt, lábán még nincs szőr. Ekkor már egészen mókus formája van, valamint hangot is képes képezni. Szemei továbbra is csukva vannak, viszont ekkor már nagy eséllyel meg lehet állapítani a bébi cukormókus nemét is.

OOP – 2 hete a nagyvilágban

Ebben az időszakaszban kb. 4-10 percre vehetjük ki, de nagyon valószínű hogy sírni fog az anyáért, amíg tartod. Beszéljünk halkan a kicsivel és fontos hogy minden esetben tartsuk melegen is. Ha az anya idegesség jeleit mutatja, akkor érdemes visszatenni hozzá. Röviddel azután, hogy a kicsi(k) kijött(ek) az erszényből, a szülők úgy dönthetnek, hogy újra párosodnak. Így lehetséges, hogy új picit fog szülni az anya. Súlya az első héten (OOP) kb 10-25 gramm, még a második héten kb 16-36 gramm. Szemei ebben az időszakban kezdenek kinyílni. Fogai ekkor kezdenek nőni, alul is. Még a fészekben maradnak, hiányolni fogják az anyukat, amit hanggal érzékeltetnek is.

Cukormókus - Pocak egy napos

 

Éppen hogy csak kibújt anyukája erszényéből. 🙂 OOP után egy nappal

OOP – 4 hete a nagyvilágban

Ekkor akár fél órára is ki lehet venni (kézbe). Ezen a ponton kezd el a kis cukormókus egyénisége fejlődni. Itt már nagyon aktív is lehet, ezért a kezünkben akár pici ugrálásokat is tehet. Testtömege 3 hetesen kb 20-46 gramm, még 4 hetesen 25 -50 gramm. Ebben az időszakban kezdi felfedezni a hangképzés további lehetőségeit, így már olyan hangokat is képes lesz kiadni mint szülei. Fülei kifejlettek, és a hangokra felfigyelnek, odafordulnak. Fogai még fejlődnek. Itt még sokat mozog anyja és apja körül.

Cukormókus 2-3 hetesen

 

IP – 2-3 hetes cukormókus.

OOP – 6 hete a nagyvilágban

Ekkor már előfordulhat hogy fészken kívül is mozog a kis cukormókus. 6 hetes korban már rendszeres látogatója lehet az etető tálkának is, itt kezdi megismerni az ízeket, melyben szülei is segítik. Itt már akár egyedül is el fog kezdeni enni, de még nincs felkészülve a „végleges” leválasztáshoz. Azaz ebben korban még nem szabad szétválasztani a szülőktől. Igen aktív, de anya szigorára is szüksége van még. Az anya továbbra is gondozza. Ha kézbe vesszük akkor azt kb 20-60 percig is megtehetjük. Viszont ha nagyon éhesnek látjuk (keresni fogja az élelmet), vagy sír, esetleg reszketni / félni kezd akkor tegyük vissza szüleihez.

5 hetes korban körülbelül 30-60 gramm, 6 hetesen 35-65 gramm között mozog a testtömege. Farka és teste egyre jobban hasonlít a felnőtt cukormókusokéhoz. 6 hetesen már ehet könnyű élelmet, legtöbb gyümölcsöt. Kis felfedező lehet ebben a korban, immár szülei óvása nélkül is.

OOP – 8 hete a nagyvilágban

A kis cukormókus készen áll az önálló életre. Ekkor már egyedül kell ürítenie és ennie is. Viszont minden cukormókus egyedileg fejlődik. Ezért előfordulhat hogy kell még 1-2 hét további „szülői felügyelet”. Több tenyésztő ezért is inkább a 12 hetes elválasztás mellett voksol. 7 hetes korban 40-70 gramm, 8 hetesen 50-75 gramm a súlya.

Végszóként

Nagyon reméljük hogy hasznosnak találtad a leírtakat. Igyekeztünk mindent megfelelően leírni / fordítani. Mi magunk is ezt a leírást követjük, persze nem minden szavát, de nekünk is rengeteget segített, így reméljük Neked is fog. Valamint készítettünk egy kis excel táblát is a fentiek alapján. Nem nagy durranás, de lehet rajta „X”-elni hogy épp melyik nap jársz a cukormókus bébi fejlődésében.

Szabadon letölthető (de sajátodként nem továbbadható – legalább is az engedélyünk nélkül 😉 )

A LETÖLTÉSÉRT KATTINTS IDE